ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

Een verzorgingshuis gerund door studenten

Tara en Jouri Schoemaker Ondernemers

Broer en zus Jouri en Tara Schoemaker zijn twintigers die zich bekommeren om het lot van de groeiende groep ouderen in Nederland. Zij zien een verzorgingshuis voor zich dat wordt gerund door studenten.

Inspiratie haalden de twee jonge ondernemers uit Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen – 83 ¼ jaar oud, waarin de auteur een idyllische wereld van een privébejaardentehuis schetst: “Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant of hoofd huishoudelijke dienst. Geen regels, geen statuten, geen reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur.”

Deze droom kan werkelijkheid worden, stellen de Schoemakers. “In de huidige verzorgingshuizen heerst vastigheid en stagnatie”, vindt zus Tara (23). “Er wordt teveel naar budgetten gekeken en te weinig naar mensen. Er wordt teveel opgehangen aan wat mogelijk is en te weinig aan wat mogelijk kan zijn.” Hierdoor verzanden de bewoners in sleur. “Er is niets speciaals mogelijk en alle initiatieven worden de kop in gedrukt. Dat is niet de manier waarop je de rest van je leven wilt doorbrengen.”

Het tweetal werd geïnspireerd door het unieke concept van StuD Studenten Uitzendbureau in Delft. De organisatie wordt gerund door een bestuur van zes studenten dat elk jaar wisselt. “Hierdoor komt er elk jaar een nieuwe ploeg die met nieuwe energie en doorzettingsvermogen hun best doen het optimale resultaat proberen te halen”, schetst broer Jouri (25). Deze formule moet ook toegepast kunnen worden op een verzorgingshuis, denkt hij.

De dagelijkse zorg van de bewoners blijft in handen van geschoolde verpleegkundigen. “De directie wordt echter gevormd door studenten, die werken voor een vergoeding. Op die manier wordt er heel veel geld uitgespaard dat normaal aan de lonen van het managend personeel opgaat.” De directie moet verantwoording afleggen aan een raad van bestuur van professionals.

Vaak gaat het om kleine gestes die in een gewoon verzorgingshuis al snel als te veel moeite of extra belasting worden ervaren. “Bewoners willen bijvoorbeeld graag een keer zelf koken, of een uitje maken naar een museum”, legt Tara uit. “Het is tijd dat dit mogelijk wordt, want ouderen verdienen naast primaire zorg ook plezier in hun leven.” Het concept kan op een bestaand huis worden toegepast, of er kan – als de juiste partners en investeerders worden gevonden – een heel nieuw verzorgingshuis volgens dit concept worden ontworpen. “Het geld willen we via crowdfunding inzamelen – of wellicht kunnen we de prijs van Het Beste Zorgidee gebruiken om ons plan verder te ontwikkelen”, hoopt Jouri.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding