ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

De omgedraaide rolstoel

Hanneke Mouws Mantelzorger

Voor mensen met dementie kan een kleine wandeling al een enorme opgave zijn. Hanneke Mouws (69) uit Gorinchem bedacht een aanpassing voor rolstoelen zodat deze groep zich onderweg veel beter op z’n gemak voelt.

Veel inzendingen voor het Beste Zorgidee komen voort uit eigen ervaringen. Dat geldt ook voor Hanneke Mouws (“Zeg alsjeblieft Hanneke”) uit Gorinchem. Haar echtgenoot heeft Alzheimer en is slecht ter been, zodat iets simpels als een wandeling maken – een van hun favoriete hobby’s – een angstige ervaring is voor haar man.

“Drie belangrijke omgangsregels met dementiepatiënten zijn: altijd de persoon van voren te benaderen, oogcontact te maken en proberen hem of haar niet teveel indrukken tegelijk te geven.” In de gebruikelijke rijrichting met een rolstoel, wordt met deze aspecten geen rekening gehouden. Het idee van Hanneke is om aan de voorkant van de rolstoel zowel links als rechts een demontabele klem aan te brengen, zodat de rolstoel achterstevoren geduwd kan worden.

Op deze manier heeft de persoon in de rolstoel oogcontact met de duwer en komen alle omgevingsindrukken zoals het verkeer niet met een bedreigende snelheid op diegene af. “Achteruit rijden is geen enkel probleem voor rolstoelen. Het zou technisch niet zo lastig moeten zijn om de stoel zo aan te passen dat de inzittende geduwd kan worden terwijl hij of zij de begeleider kan zien.”

Hanneke heeft het idee zelf nog niet kunnen uitvoeren, “daar ben ik niet technisch genoeg voor”. Maar ze vindt het heel voor de hand liggend klinken. “Ik was heel verbaasd dat nog niemand op het idee lijkt te zijn gekomen. De groep mensen met dementie zal door de vergrijzing van de bevolking de komende jaren alleen maar groter worden. Afgezien van de medische begeleiding, lopen mantelzorgers als eerste tegen de praktische problemen van het dagelijks leven aan.”

Eerder werden al twee andere ideeën voor mensen met dementie uitgeroepen tot het Beste Zorgidee: een belevingskussen met muziek waar de patiënt goede herinneringen aan heeft en het ‘Thuiskomertje’, waarmee mensen met dementie gemakkelijker hun eigen kamer kunnen terugvinden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding