ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

de Hyper-alarm detector voor diabetespatiënten

Marco Haverlag Systeemarchitect

Het was even slikken toen Marco Haverlag uit Mierlo hoorde dat zijn zesjarige zoontje diabetes heeft. Een insulinepompje bleek een uitkomst, maar het alarmsignaal wordt niet altijd gehoord. Haverlag bedacht de Hyper-alarm detector.

“Het betekent dat je de rest van je leven vastzit aan insuline-injecties”, vertelt Haverlag (52). “En bij alles wat hij doet of gebeurt – eten, bewegen, stress – moet hij in de gaten houden wat zijn glucosewaarde is.” Nederland kent 1,2 miljoen diabetespatiënten; zo’n tien procent hiervan heeft diabetes type 1. Hierbij maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan.

Vroeger moest zijn zoon zo’n vijf á zes keer per dag insuline spuiten, “een enorme ingreep in het leven van een kind.” Tegenwoordig draagt de tiener echter een pompje bij zich met een infuus dat de injecties deels zelf reguleert. Een sensor die bij de pomp hoort, meet met regelmaat de glucosewaarde en waarschuwt als extra insuline nodig is of als de waarde te laag dreigt te worden – beide situaties kunnen schadelijk zijn voor een diabetespatiënt. Bij een te lage waarde merkt een patiënt het meteen door misselijkheid of duizeligheid; te veel hoge waardes hebben op de lange termijn negatieve gevolgen voor zijn bloedvaten, ogen en allerlei organen.

Toch heeft het nieuwe pomp- en sensorsysteem nog wat nadelen. “Onze zoon is een diepe slaper”, vertelt Haverlag. “En daardoor hoort hij ’s nachts het alarmsignaal niet als de sensor een waarschuwing geeft.” De finalist van Het Beste Zorgidee bedacht daarom een app voor de smartphone die dit alarmsignaal herkent en de alarmering doorgeeft aan de telefoon van een ouder of partner van de patiënt.

Er wordt inmiddels wel één type insulinepomp gemaakt die het zelf mogelijk maakt om de meetwaarden en de alarmen via een radioverbinding aan een gekoppelde smartphone door te geven. “Maar dit systeem is nog maar mondjesmaat beschikbaar of wordt niet vergoed en is geen oplossing voor mensen die kort geleden een nieuwe pomp hebben gekregen zoals wij”, legt Haverlag uit. “Dat is zeker voor een ouder met een kind met diabetes heel frustrerend.” Hij heeft zelf prototypes van de Hyper-alarm detector app ontwikkeld en het werkt ‘verrassend goed’.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding