ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

Gekleurde doseerzakjes voor medicijnen

Claudia Muntenaar Wijkverpleegkundige

Claudia Muntenaar werkt al haar hele leven in de zorg. Zij merkt dat patiënten die de zogenoemde baxterrol gebruiken, een doseerzakje voor medicijnen, toch tegen veel problemen aanlopen. Kleuren zouden een uitkomst kunnen bieden.

De zorg zit Claudia Muntenaar (40) uit Amstelveen in het bloed. Al vanaf haar vijftiende werkt zij in de thuiszorg. Ze vervulde ook managementfuncties, maar “het beste kom ik toch tot mijn recht aan het bed”, zo vat ze zelf samen. Op die manier kan zij “de zorg van dichtbij op een positieve manier beïnvloeden”.

Muntenaar komt in haar werk veel cliënten tegen die dagelijks gebruik maken van zogenoemde ‘baxterrollen’, lange strips met zakjes waarin per dag de medicijnen zitten die gedurende een week moeten worden gebruikt. In theorie is dat een goed systeem, maar in de praktijk lopen veel ouderen toch tegen problemen aan. De zakjes hebben voor alle dagen dezelfde kleur en bevatten teveel tekst “Senioren vergissen zich regelmatig in het tijdstip, of nemen per ongeluk te veel of te weinig pillen”, vertelt de wijkverpleegkundige.

Dit kan vervelende problemen opleveren. “Wanneer er met medicijnen een fout wordt gemaakt en een patiënt bijvoorbeeld te veel pillen slikt op het verkeerde tijdstip, moet er een hele keten in werking worden gezet”, legt ze uit. De apotheek en de arts worden ingeseind, die moeten uitzoeken of de extra pillen schadelijk kunnen zijn en of er extra actie moet worden ondernomen. Thuiszorg moet vaak nogmaals langskomen om te observeren hoe het met de cliënt gaat en de nodige controles doen. Bovendien kan het verkeerd innemen van medicatie serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.

Deze problemen zijn te ondervangen door elke dag de zakjes een eigen kleur te geven die de patiënt (of verpleegkundige) gemakkelijk kan herkennen. Zo heeft elke dag zijn eigen kleur. Ook stelt Muntenaar voor dat de informatie op de baxterrollen duidelijker wordt opgeschreven. “Er staat nu heel veel op die zakjes geschreven en dan ook nog in kleine belettering”, vertelt ze. “Maar als de cliënt slecht kan zien of cognitieve problemen heeft, kost veel moeite om in die brij van letters de informatie te vinden die hij of zij nodig heeft. Vaak is het enige dat je wilt weten de juiste dag en het juiste tijdstip waarop de medicatie ingenomen moet worden.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding