ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

28 november

Fysiotherapeuten uit Zeewolde winnen Het Beste Zorgidee 2017

De Trapleuningverlenger van Jeremy en Joël Blom is door het Nederlandse publiek verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2017. De fysiotherapeuten uit Zeewolde ontvingen dinsdag een startkapitaal van € 10.000 uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband. De Trapleuningverlenger zorgt ervoor dat mensen die slecht ter been zijn makkelijker de trap op kunnen komen.

Als fysiotherapeut komen de broers Jeremy en Joël Blom regelmatig bij mensen thuis. Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Zij merken dat bij bijvoorbeeld mensen met een nieuwe knie of heup, of ouderen die zijn gevallen, de trap een enorm struikelblok is. “De leuning is een cruciaal hulpmiddel”, legt Jeremy uit. “Maar deze is meestal niet lang genoeg. Dat betekent dat mensen zich bij de laatste twee treden niet meer kunnen optrekken.”

Ons zorgstelsel is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Jeremy en Joël zien helaas steeds vaker mensen die weken tot maandenlang met een washandje gewassen worden, omdat zij het laatste stukje trap niet veilig op kunnen komen en daardoor niet naar de badkamer kunnen.

Zij bedachten hier een simpele en doeltreffende oplossing voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee – het woord zegt het al – de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is.

“Ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen,” meent jurylid Pieter Hasekamp: “Als je de trapleuning nodig hebt om naar boven te lopen, dan is die laatste trede toch lastig als de leuning ophoudt. De Trapleuningverlenger lijkt me een erg praktische oplossing.”

480 ideeën, 3.600 keer gestemd
De finale van de tiende editie van Het Beste Zorgidee werd gepresenteerd door voormalig hockeyster Elsemieke Havenga. De jury van de zorginnovatiewedstrijd koos de 3 finalisten uit bijna 500 inzendingen, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen. Afgelopen weken werden er zo’n 3.600 stemmen uitgebracht.

De jury bestond uit Louise Gunning (universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam), Pieter van den Hoogenband (olympisch zwemkampioen) Pieter Hasekamp (directeur-generaal bij het ministerie van Financiën) en Erno Kleijnenberg (voormalig bestuursvoorzitter ONVZ).

Winnaar 2016 in de app-store
De winnaar van 2016, de YoHo-app, is sinds medio 2017 te downloaden in de Apple App Store en in de Google Playstore voor Android. De app koppelt hulpbehoevende senioren aan jongeren die een bijbaantje zoeken. Wel is de YoHo-app vooralsnog alleen te gebruiken in en om Lemmer. Het is de bedoeling dat dit in een later stadium wordt uitgebreid naar heel Nederland.

Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste wedstrijd waar zowel aan patiënten en consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De wedstrijd werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd.

Over ONVZ
ONVZ is een vereniging zonder winstoogmerk waar het belang van verzekerden vooropstaat. De verzekeraar helpt en inspireert zijn leden bij een goed en een gezond leven. Uiteraard is ONVZ er voor wie ziek is en zorg nodig heeft, maar ook voor wie gezond is en dat wil blijven. ONVZ biedt uitsluitend restitutieverzekeringen. Met die vrije zorgkeuze kan ONVZ ook daadwerkelijk de beste zorg bieden met de beste specialist die bij iemands zorgvraag past. Uit onafhankelijk onderzoek van GfK blijkt dat ONVZ van alle verzekeraars het meest door verzekerden wordt vertrouwd. Meer informatie staat op de website van ONVZ.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding