ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

20 oktober

Nederland stuurt massaal ideeën in om de zorg te verbeteren

De inschrijving voor Het Beste Zorgidee is zondag gesloten met een recordaantal inzendingen. Consumenten, patiënten en zorgverleners stuurden ruim 547 ideeën in. De jury gaat de komende dagen in conclaaf om de vijf beste zorgideeën te selecteren. Het is vervolgens aan het Nederlandse publiek om de winnaar te kiezen.


De jury maakt op woensdag 29 oktober bekend welke ideeën een finaleplek verdienen. Het is vervolgens aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk van die vijf ideeën wint. Iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen via onze website. Op woensdag 12 november wordt bekendgemaakt wie de zorginnovatiewedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar wint. De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro om zijn of haar idee te realiseren.

Bij veel van de zorgideeën die dit jaar zijn ingezonden speelt technologie een rol. Dit wordt ook wel eHealth genoemd. Zoals allerlei apps voor smartphones, maar ook technische hulpmiddelen waardoor patiënten minder afhankelijk zijn van hulpverleners. Omdat ze handelingen met behulp van techniek zelf kunnen doen, hoeven patiënten niet thuis te blijven wachten op een medisch professional. Duidelijk is dat slimme technologie in smartphones, tablets en ook smartwatches veel mogelijkheden biedt om de zorg beter te maken.

Voorwaarden
De jury hanteert bij het beoordelen een aantal criteria. Het zorgidee moet bijdragen aan de kwaliteit, de effectiviteit, de doelmatigheid of de toegankelijkheid van de zorg. Het moet praktisch uitvoerbaar zijn in het Nederlandse zorgveld en binnen nu en een jaar te realiseren zijn. Daarbij moet het effect van het idee meetbaar zijn en mag het idee niet al bestaan.

Winnende ideeën van Het Beste Zorgidee worden inmiddels in de praktijk toegepast. Zoals Zorgtelevisie, waarmee een beeldverbinding met een hulpverlener tot stand wordt gebracht. Ook de thermometerchip die in de verpakking van geneesmiddelen kan worden meegeseald is een succes. Die chip geeft aan of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Het weggooien van ongebruikte medicijnen kost de samenleving nu naar schatting elk jaar nog zo’n honderd miljoen euro.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding