ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

30 september

Hierbij kan de zorg uw hulp gebruiken

Aan goede ideeën voor de zorg is geen gebrek in Nederland, weet Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en jurylid van Het Beste Zorgidee van Nederland. Ze laten slagen is echter een klus van een heel andere orde. ‘Dan blijkt dat de meeste ideeën toch wat minder goed in de praktijk werken dan we ons hadden voorgesteld. Het zorgstelsel is ingewikkeld en de processen zijn niet zomaar te veranderen. Het is misschien geen inspirerende boodschap, maar de realiteit is dat de meest ambitieuze ideeën doorgaans de minste slagingskans hebben.’

We denken er te gemakkelijk over?
‘Vaak wel. Het lijkt in ieder geval altijd gemakkelijker om met één groot idee de hele sector te hervormen of om een eHealth-systeem te bedenken dat al onze problemen oplost. Dat zijn altijd zeepbellen. Het is veel moeilijker om binnen de mogelijkheden van het systeem oplossingen te bedenken die weinig kosten, veel opleveren en gemakkelijk toe te passen zijn. De zorg is een sector waar al zoveel mensen met zoveel talent mee bezig zijn, dat ik me niet zoveel illusies maak over de kansen voor een gemakkelijke oplossing van alle problemen.’

Eenvoud dus. Bijvoorbeeld oplossingen voor verspillingsproblemen?
‘Nou nee, dat dan juist weer niet. Ideeën die de verspilling in de zorg tegengaan, blijken vaak per saldo meer te kosten dan ze opleveren. Bovendien spelen veiligheid en hygiëne dan vaak nog een belemmerende rol. Denken in de mogelijkheden van lagere prijzen levert vaak letterlijk meer op dan vanwege de hoge kosten verspilling proberen tegen te gaan.’

Wat werkt dan wel?
‘Ik vind Buurtzorg een interessant voorbeeld van een menging van grote en kleine schaal. Zo simpel: zorg dichtbij mensen brengen, vertrouwen op de kwaliteiten van zorgverleners en de “overhead” tot een minimum beperken. Het resultaat is goede zorg tegen opvallend lage kosten. Ik denk dat we ook heel veel zouden hebben aan een goed elektronisch patiëntendossier, maar het blijkt bijna onmogelijk om zo’n ambitieus project landelijk te laten slagen. Jammer, maar wel de realiteit.’

Eigenlijk zegt u: blijf dicht bij jezelf
‘De meest effectieve ideeën zijn oplossingen voor problemen die uit het leven zijn gegrepen. Zaken waar je dagelijks mee te maken hebt. Zelf je steunkousen kunnen aantrekken, bijvoorbeeld. Scheelt ongelooflijk veel geld en geeft mensen enorm veel vrijheid. Technisch helaas nog steeds niet heel gemakkelijk met een apparaat op te lossen.’

Meer ideeën die de beleving van zorg verbeteren?
‘De basale dingen die het leven prettiger kunnen maken. Goed te eten krijgen in het ziekenhuis bijvoorbeeld. Dat is zo bepalend voor de wijze waarop je een verblijf beoordeelt. Voor sommige mensen is dat het enige echte verzetje, iets waar ze de hele dag naar uitkijken. Een van mijn favoriete zorgideeën is: laat mannen en vrouwen toch in aparte kamers slapen. Dat is zoveel prettiger en moet toch te organiseren zijn? Bijna iedereen die ik ken, vindt het vervelend om op een gemengde kamer te liggen. Als iedereen meedenkt over oplossingen die de zorg prettiger maken, kan de impact heel groot zijn.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding