ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

8 september

Idee: niet zoveel medicijnen weggooien

Veel (dure) ongebruikte medicatie wordt weggegooid. Als het aan apothekersassistente Anja Vissers (39) ligt, komt daar snel een einde aan. ‘Vaak is de verpakking niet eens geopend.’ De medicijnen kunnen prima door naar een volgende patiënt, mits ze bij de patiënt thuis goed bewaard zijn. De benodigdheden? Zakjes, een apparaat om de zakjes luchtdicht af te sluiten en een temperatuurindicator die bijhoudt of de medicijnen op de juiste temperatuur zijn bewaard.

Medio september maakt de jury bekend welke ideeën genomineerd zijn voor Het Beste Zorgidee 2011. Wij lichten er ondertussen een aantal ideeën uit. Zoals dat van Anja Vissers.

 

Waarom vind je dat dit idee moet winnen?
‘Ik zie dagelijks in de apotheek hoeveel medicijnen worden weggegooid. Artsen schrijven teveel voor, of patiënten stoppen midden in een kuur. In totaal gooien apotheken jaarlijks 100 miljoen euro aan medicijnen weg. Ik vind dat zo zonde! Vooral omdat de patiënt er wel voor betaald heeft.’

Is het wel veilig?
‘Wel als je het plan op de juiste manier uitvoert. Dankzij het sealen van de verpakking zie je of bij aanlevering bij de apotheek of de inhoud beschadigd is. Aan de temperatuurindicator kun je aflezen of de medicatie op de juiste temperatuur is bewaard.’

Hoe realistisch is je idee?
‘Heel realistisch. Een aantal apothekers is razendenthousiast en bereid met mijn idee een pilot te draaien. Voor het succes van het idee zijn we alleen wel afhankelijk van de zorgverzekeraars. Als zij de patiënten niet (financieel) stimuleren hun ongebruikte medicatie goed te bewaren en terug te brengen, dan zullen die dat niet doen.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding