ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

19 september

De genomineerden van 2011

De genomineerden voor Het Beste Zorgidee van 2011 zijn bekend! Vier mannen en twee vrouwen hebben volgens de jury uit meer dan tweehonderd inzendingen de beste suggesties voor verbetering van de zorg. Op 27 oktober wordt in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt. Lees verder om kennis te maken met de zes genomineeren en hun ideeën – en vergeet niet uw stem uit te brengen!

Marieke Harkink – Bloedafname thuis
‘Mijn idee is dat bij zwakke patiënten of patiënten die een zware behandeling ondergaan het bloed thuis wordt afgenomen. Deze groep patiënten moet vaak de dag vóór de afspraak met de dokter bloed laten afnemen. Dit is nodig omdat anders de testresultaten niet op tijd terug zijn. Daardoor zijn de patiënten weer een extra dagdeel in het ziekenhuis. Wanneer het bloed thuis wordt afgenomen bespaard dit een hoop energie voor de patiënt. De patiënten zijn vaak te zwak om zelf naar het ziekenhuis te gaan. Hierdoor moeten ook mantelzorgers twee dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. Door deze regeling ontlast je de mantelzorgers ook.’

 

Ton de Kort – Gezondheidskunde op school
‘Tegenwoordig weet niemand meer wanneer je naar de dokter moet gaan en wanneer niet. Met simpele maagpijn gaat men vaak al naar de dokter. Door het vak gezondheidskunde in te voeren bij groep 7/8 en alle niet-examenklassen leren kinderen hun lichaam kennen. Doordat ze zo ook kennis opdoen van primaire zorg, voorkom je later onnodige huisartsbezoeken. Hierdoor worden de overvolle spreekuren van de huisarts een stuk minder.’

 

Hendrik IJpelaar – ‘Bijdehandje’ op bril
‘COPD-patiënten hebben altijd een zuurstofslang in hun neus zitten. Deze zuurstofslang loop via het oor naar beneden. Een COPD-patiënt met bril en gehoorapparaat heeft daardoor vaak last van zijn oor. Ook valt het gehoorapparaat met regelmaat uit. Met een “bijdehandje” dat op de poten van de bril wordt gezet, loopt de zuurstofslang voor het oor terug naar beneden. De patiënt heeft nu geen last meer van zijn oor en het uitvallen van het gehoorapparaat is ook verholpen.’

 

Ronnay de Vries – Voorlichting in de klas
‘Dat kinderen tegenwoordig vaker overgewicht hebben is geen nieuwe conclusie. Deze snel opkomende epidemie zal ons in de toekomst veel geld gaan kosten. Door de kinderen op jonge leeftijd te leren dat gezond eten ook lekker kan zijn, kan deze epidemie misschien gestopt worden. Diëtisten in het laatste jaar van hun opleiding kunnen op lagere scholen voorlichting gaan geven over gezond eten en bewegen. Kinderen die op jonge leeftijd veel vet produceren zullen daar later de gevolgen van merken. De kinderen wordt geleerd hoe je met bijvoorbeeld de feestdagen lekker kunt eten maar ook op de calorieën kunt letten.’

 

Anja Vissers-Versteegen – Medicijnen hergebruiken
‘Doktoren schrijven altijd een wettelijk vastgesteld aantal medicijnen uit. Soms slaan de medicijnen niet aan, wordt een patiënt ziek van de medicijnen of is er een andere reden dat niet alle medicijnen worden gebruikt. Hierdoor komt jaarlijks voor ruim 100 miljoen euro aan medicijnen terug naar de apotheek, die moeten worden weggegooid. Als de medicijnen in een vacuümverpakking gestopt worden met daarin een temperatuurmeter, kunnen wij bij terugkomst van de medicijnen checken of wij ze nog kunnen hergebruiken. Zo hoeven er veel minder medicijnen te worden weggegooid.’

 

Bert Bruggeman – BodyGuard voor goede houding
‘Rugklachten ontstaan vaak door het verkeerd gebruiken van de rug. Dit kan verholpen worden met standaard behandelmethodes. Ik ben ervan overtuigd dat voorkomen beter is dan verhelpen. De “BodyGuard” kan hierbij helpen. Met dit apparaat krijgt een patiënt te zien hoe hij zijn rug gebruikt en kan hij leren dit op de goede manier te doen.’

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding