ONVZ Zorgverzekeraar biedt elk jaar opnieuw een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het beste idee belonen wij met 10.000 euro.

22 september

Anja Vissers-Versteegen: stop weggooien van medicijnen

Anja Vissers wil medicijnen niet ongebruikt weggooien

Veel medicijnen, zo ervaart apothekersassistente Anja Vissers-Versteegen (36), worden ongebruikt weggegooid. En daar moet volgens haar een einde aan komen. Haar idee: door medicijnen in een speciale verpakking te sealen, kunnen ze bij terugname door een apotheek opnieuw gebruikt worden. Net als de genomineerden Marieke, Ton, Hendrik en Ronnay vertelt ze waarom haar idee zou moeten winnen.

‘Mijn idee moet winnen omdat het veel geld oplevert. Alle medicijnen die nu terugkomen, worden vernietigd. Soms zijn de medicijnen niet eens aangeraakt door de patiënt. Doordat wij niet weten hoe de medicijnen zijn bewaard, kunnen wij ze niet opnieuw uitgeven. Met een simpele oplossing kan er veel geld worden bespaard.’

Medicijnen sealen
‘Het is de bedoeling dat de medicijnen in de apotheek worden geseald in een speciale verpakking. Via een temperatuurindicator in deze verpakking kun je bij terugname zien of het medicijn juist bewaard is. En zoja, de medicijnen opnieuw meegeven aan iemand anders. Zulke verpakkingen zijn er al. Het is alleen een kwestie van sealen in de apotheek.’

Terugverrekenen van de kosten
‘Door deze handeling kan veel geld bespaard worden. Normaal zouden de medicijnen weggegooid worden. Nu kunnen ze gebruikt worden voor anderen. Als alle zorgverzekeraars meewerken kunnen de gemaakte kosten aan de patiënt worden terugverrekend. De patiënt levert zijn medicijnen in. Als de medicijnen in een goede conditie verkeren, kan de zorgverzekeraar de gemaakte kosten terugstorten.’

Wat vindt u Het Beste Zorgidee van 2011? Breng uw stem uit!

Bekijk de video van Anja:

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluit deze melding